JU Centri za socijalni rad

Crna Gora

latinica
ćirilica
SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

ULCINJ - Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

194242108

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za kontaktiranje djece sa roditeljima, a u kontrolisanim uslovima.
 
Ovo je prva područna jedinica na teritoriji ove države koja je opremila prostor za ove namjene.
 
Kontakti u kontrolisanim uslovima sprovode se shodno odluci suda, uz nadzor stručnih radnika Centra za socijalni rad.
 
Ovakva viđanja se organizuju kada jedan od roditelja, najčešće otac, nije vidio dijete od rođenja ili po nekoliko godina. Ovakva mjera izriče se i u situacijama kada postoji opasnost od negativnog uticaja jednog roditelja na dijete.
 
1942421022
 
Prostor za rad sa porodicom i kontakti roditelja i djece potrebno je da budu naročito prilagođen djeci (child friendly) kako bi se postigla topla i intimna atmosfera, a u cilju prevazilaženja njihovog straha i odbojnosti koju izaziva stroga i formalna atmosfera Centra za socijalni rad.
 
Organ starateljstva dužan je da svim raspoloživim sredstvima nastoji da se navedeno pravo realizuje, naročito u okolnostima gdje postoji razdvojen život djeteta od jednog roditelja (uslijed objektivnih okolnosti) i ukoliko drugi roditelj ometa navedeno viđanje.
 
U postupcima održavanja ličnih odnosa djeteta sa roditeljem u kontrolisanim uslovima najvažnije je dostizanje pozitivne funkcionalne relacije između roditelja i djeteta i unapređenje roditeljskih relacija, što omogućava pravilan razvoj djeteta i stalnost u održavanju bliskosti sa roditeljem.
 
Važnost kontakta roditelja i bliskih srodnika sa kojima dijete ne živi od ključne je važnosti od ranog uzrasta, kako bi se izgrađivali bliski odnosi pripadanja i afektivne povezanost bitnih  za razvoj pojedinca i kasnije međuljudske odnose u odraslom dobu.
 
Ovaj lijepo i pažljivo opremljeni prostor će se, između ostalog, koristiti za odvijanje razgovora između stručnih radnika u Područnoj jedinici Ulcinj i djeteta, kao i za kontakt djeteta i roditelja sa kojim ne živi.
 
1942421083435
 
 
Ovom prilikom JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj izražava zahvalnost sledećim donatorima:
 
1. Xhelal Myrtja -“Veterinaria&Co”,
 
2. Ardian Elezović -“Macao Beach”,
 
3. Džavid Hodžić -“Miami Beach”,
 
4. Marko Škrelja -“Giovanni trade”,
 
5. Arti Rexha -“Cabo Beach”,
 
6. Pero Delić-“Dely Tours”,
 
7. Albert Kastrati-“Adriatica Brothers”.
 
Direktorica Centra se ovim putem zahvaljuje i kolegama iz Područne jedinice Ulcinj, koji su nesebično pomogli u opremanju ove prostorije.
 
 

Mapa - JU Centri za socijalni rad

mapa centri

faq


propisi


prava


korisnici

„Nasilje u porodici-Putokaz ka izlazu“

Krenimo zajedno

Mapa podrške za žene žrtve porodičnog nasilja 

krenimo zajedno mapa


 

mapa osi 2


logo parakcg


disability logo


logo ckcg

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Pogledaj još novosti